Udkik.dk

Rengøring / rensning af fribord


Brug Undri Penselrenser!

Et af de grundlæggende problemer er, og det ser man bedst på en farvet båd, at gamle voksrester efterhånden ophobes som grå tågeklatter. Den hyggelige gang forårsklargøring med Rubber eller Custom polish fordeler bare klatterne lidt bedre, og overfladen af dem får en gang glans. Klatterne vender tilbage. Custom polish holder kun 3 uger med den smule overfladebeskyttelse, der er i saften. Det er lige så godt - og mange gange billigere - at tørre båden over med Parafinolie, som normalt er det største indhold i safterne ( ca 90%) og så afsluttende gnide overfladen lidt blank. Det holder også i få uger.

Det, der skal til, er, at der renses i bund, og hertil kan anvendes et miljøvenligt produkt efterfulgt af en overfladebehandling. På B-31 siderne har jeg opsat følgende:

Vi er nogle stykker der er "velsignet" med et farvet fribord, og et farvet fribord falmer. Hvert forår venter et kæmpe poleringsarbejde, og resultatet bliver ikke altid vellykket - selv er jeg "velsignet" med et rødt fribord. Normalt vaskes båden, og der påføres op til 5 lag voks, inden fribordet fremtræder blankt igen. Når min båd kommet i vandet, er orienteringen af min bådeplads således, at styrbord side vender mod syd og at den derfor eksponeres af sollyset hele dagen igennem, hvorimod bb side er i skygge. Det ses tydeligt efter en måned i vandet: SB side falmer og bliver mat, mens BB side forbliver rimelig pæn. Sidste år blev der lavet en bådeplads syd for min plads. Nu er min båds fribord i skygge og bådens SB side bliver ikke mere så mat i farven. Det største problem er at få fjernet den gamle voks og polish.

Men der kommet et produkt, der klarer sagen i en håndevending, nemlig Undri Penselrens, der er et miljøvenligt biologisk produkt. Fribordet renses med Undri Penselrens for at fjerne gammel voks og polish, hvorefter fribordet fribordet friskes op med gelcoat cleaner. Herefter bliver fribordet påført lakforsejler, og sluttelig en gang hård voks. Resultatet bliver langt over forventningerne og giver rosende ord fra naboerne i havnen.

Overstående er ikke en skjult reklame; men med tilladelse oprindeligt planket fra Langturssejlernes blad.

Alle Undris produkter er 100% miljøvenlige og kan gå direkte i jorden eller vandet. Produkterne har en godkendt OECD test 301, som anfører en hurtig nedbrydelighed.

Undri Penselrens er lavet af lammeflomme (lammefedt) og rapsolie. Produkter som er hurtigt nedbrydelige i naturen. Produktet smøres på, og efter få ganges penselstrøg er de sorte striber væk. Jeg indsmurte dæk, ruf og fribord og lod det sidde en kop øls tid, hvorefter det blev afvasket med rigelig vand.

Gelcoaten tager på ingen måde skade af Undri; men pas på når du skal op på dækket for at skylle af, det er glat som brun sæbe. Start nede fra cockpittet således at du har et fast ståsted. Produktet skader ikke, men følgeskader så som nedfald skal man passe på med. De er ikke omfattet af nogen produktgaranti :-)

Efter afrensningen får båden en omgang flydende rubber og derefter en gang Dulon. Tidligere brugte jeg voks; men afprøver nu andre overflademidler.

Før og efter sommerferien giver jeg fribordet en tur igen siddende i jollen. Og ofte, når vi har haft jollen med i sommerferien, har jeg brugt et par timer i jollen rundt om båden, når vi har ligget på en stille ankerplads.

Om efteråret, når båden er kommet på land og er blevet vasket, så får den en gang voks og polering inden vinterteltet sættes over. For folk med hvide både lyder det nok lidt voldsomt; men har man en farvet båd og vil holde den i mage år uden at skulle male den, så kræver det arbejde. Jeg byggede min båd i 1978, og den er passet som beskrevet lige fra begyndelsen.

Det bliver spændende at se, om Dulonbehandlingen kan gøre arbejdet lettere end med voksbehandling; men de sorte striber på fribordet vil fortsat blive fjernet med Undri Penselrens om foråret.

Udarbejdet af: Harding E. Larsen.