Udkik.dk
Home
Advertisements
Yacht Database
Naval Architects
Owner's Contacts
Brokers / Dealers
Crew/Yacht list
Links
Engines
Weather

Sign On / Edit
Sign Off

Colophon
Webmaster
Contact us
Feedback
FAQ

Maritime dictionary


Speciel thanks to Ole Nørgaard who has contributed with his dictionary.

Index 0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å

EntryExplanation
JJoule
JackstagStang (egentlig wire) fastgjort langs rå (eller bovspryd) til at binde råsejl til og til at holde fast i.
JagerForsejl uden for klyveren
JagerbomForlængelse af bovsprydet
JagtSkib med een mast bærende gaffelsejl og forsejl, de Danske jagter var bygget med konkav forstævn, jagtstævn og normal hjerteformet agterspejl, dog fandtes der også spidsgattede jagter. ca. 50 brt. Adskillige jagter er ombygget til galeaser.
JagtkaptajnEr Kongen ombord i Kongedamperen, fører hans Jagtkaptajn den øverste kommando i skibet og indtager overfor chefen en Eskadrechefs stilling. Naar han vil overtage skibets manøvre, meddeler han det til chefen.
Jakobstav"Navigationsinstrument , brugt til maaling af himmellegemer, navnlig af sømænd; bestod af to inddelte stave i korsform med forskydelig tværstav, der, set fra enden af længdestaven, netop kom til at dække det observerede maal.16-18-århundred, se også Astro
Jakobstav"""de hellige tre konger"", 3 klare stjerner i Orions bælte, af hvilke den nordligeste omtrent staar i himmelens ækvator, Jakobsstaven er 3 grader lang."
JammerbugtenØgenavn for Lagos red i 1970-erne, der pga. congestion gav ventetider på op til 6 md. for en fri kajplads i Lagos.
jccJoint Cargo Committee
jcraJoint Common Risk Agreement
Jen-Tho rorFlap-ror udviklet af Thomsen & Thomsen i Marstal, roret/flappen virker i princippet som et Beckerror, se også Beckerror.
Jernko"En slags mekanisk ""mejeri"", til fremstilling af mælk, ingredienser: skummetmælkspulver, vand of smør, blandes i mixeren, giver en god mælk."
JernskibeFørste jernskibe bygges i 1821
JernsygSiges om skibe eller baade, hvis jernbolte eller nagler ere fortærede af rust.
JKLJuelsminde Kalundborg Linien
JLHJ.Lauritzen Holding
Joint ServiceSamsejling, ofte med fælles sejllister. Hver deltager indsætter sin andel af tonnagen i meget nært samarbejde med de øvrige rederier i gruppen.
JolleReb, som bruges til ophejsning, og som i almindelighed føres gennem en blok eller et skivgat. eng.: Whip
JolleBetegnelse for en mindre båd, fortrinsvis beregnet til at ro/vrikke. Eng.: Dinghy
Jollekasse"27. marts 1831 blev det pålagt lodserierne, at oprette en ""jollekasse"", der skulle stå for indkøb/vedligeholdelse af lodsbåde, etc. beløbet der skulle indsættes, var 4% af bruttoindsejlingen."
JolleskrædderBådebygger (slang)
JomfruCirkelformet træskive med skølp rundt i kanten til wire eller jernbeslag. Gennem skiven er der tre eller fire huller, hvori der trækkes reb eller wire, der normalt forbinder to jomfruer. Skølps= fals/fordybning. eng.: Deadeye
JomfruVed ordet jomfru forstaae skibsbyggerne et langagtigt, firkantet stykke træ, hvormed nedrammes (nedslaaes) kjølsvinsklodserne eller andre ting. En saadan jomfru er forsynet med et haandfang paa hver side. Sammenlign iøvrigt med brolæggerens Jomfruer !
JomfrurejseEt skibs første virkelige togt efter søsætningen.
Jonas"Maritimt udtryk for en ""ulykkesfugl"", person der bragte uheld til skibet. Ordet blev anvendt i sydfynske skonnerter i 1920-erne. (kilde: årbog 1968 (H&SK), side 54)."
Jones ActAmerikansk lov, med krav om amerikansk bygget/ejet tonnage for at kunne sejle på USA`s kyster/kystfart.
Jordbærse under Fender
jpnJapan
JRJugoslaw Register
jsaJapanese Shipowners Association
jstJapan Standard Time (GMT + 9).
JudasøreneHvert af de to lodrette bovtræer som bovsprydet på et sejlskib er anbragt imellem. På Fransk hedder de: Apostlene
JufferserSmaa fyrrespiir, hvoraf forfærdiges baadmaster, aarer, spryd og ræer.
JukTværskibsstillet, aftagelig rorpind med styreliner, især til mindre fartøjer.
JukkerStræbere, lagte ud fra siderne af et under bygning værende skib, doe derpaa at gjøre stillads til arbeiderne at staae paa.
JungmandUngmand, en sømand med mindst et års sejltid. Skal med vejledning kunne udføre rigningsarbejde.
JUTTA"Kælenavn for ""Stena Jutlandica"", Frederikshavn - Gøteborg"
Jylland"Fregatten ""Jylland"", til dette skibs bygning blev anvendt ca. 1000 kubikmeter egetræ. Det svarer til 1600 fuldvoksne træer med en alder af mellem 125 og 200 år. Desuden anvendtes andre træsorter ombord."


 Udkik Copyright © 2019 Disclaimer